ASLANAĞZI ( Antirrhinum majus )


Aslanağzı



Antirrhinum majus
Aslanağzı


Nisan-Ağustos ayları arasında açan çiçekleri kırmızı,beyaz,sarı,pembe,turuncu renklerdedir.sürgünleri dikine gelişip,çiçekleri sürgünler üzerinde yer alır.20-80 cm. boylanır.Geçirgen,kumlu kısmen de kireçli bahçe toprağında yetişir.üretimi tohumla yapılır.Orta ve yüksek boylu,güzel renkli bahçe bordürleri oluşturmada kullanılır.


Aslanağzı


GENEL ÖZELLİKLERİ

Çok fazla türü yoktur. Sadece çeşitli melezleri vardır. Bu melezlerin renkleri değişiklik gösterir. Çiçekleri büyük, renkleri zengin ve gösterişlidir. Bodur ve uzun çeşitleri vardır.
Çok fazla türü yoktur. Sadece çeşitli melezleri vardır. Bu melezlerin renkleri değişiklik gösterir. Çiçekleri büyük, renkleri zengin ve gösterişlidir. Bodur ve uzun çeşitleri vardır. Yıllık, iki yıllık ve ömürlük olan cinsleri vardır. Tohum kullanılarak üretimi sağlanır. Eylül ve Mart aylarında ekilebilir. Aynı yıl içerisinde çiçek açarlar. Arsızdırlar, çabuk çoğalırlar.

Toprak: Çürümüş gübre ile karıştırılmış toprak bitki için faydalıdır.
Su: Kış dönemlerinde çok az su verilmelidir. Yapraklara ılık ve kireçsiz su püskürtülmeli, toprağı devamlı nemli tutulmalıdır. Su dipte birikmemelidir.
Işık: Gelişme dönemlerinde yarı aydınlık, nispi nemi yüksek bir ortam ister.


Aslanağzı


Sıcaklık: Kış dönemlerinde ılık bir ortamda bulunmalıdır. Güneşten hoşlanır.
Gübre: Çiçeklenme döneminde haftada bir verilmelidir.

Bu bitkinin iki yıllık ve bir yıllık cinsleri de vardır. Çiçekleri bir sapın çevresinde dizilmiştir; alttakiler solarken üstten yeni tomurcuklar sırayla çiçek açar. Her bir dalda bu süreç uzun sürebiliyor; mesela alttakiler tohum oldukları halde üstten yeni çiçekler açmaya devam eder. Aslanağzı denmesinin sebebi herhalde her bir çiçeğin büyük ağızlı kafaya benzetilmesindendir.

Bunlar ağızlarını hiç açmaz. Böylece çevreye polenleri saçılmaz. Her şey içerde büyük bir gizlilikle olur. Arı vb. böcekler biraz zor da olsa ağzı açıp içeri girebiliyor, balözünü alarak yine zar zor dışarı çıkıyorlar.


Aslanağzı

Aslanağzı yetiştirilmesi çok kolaydır. Her ortamda tutunur, büyür çiçek açar. Zengin çeşitlilikte renklerde çiçek açan cinsleri vardır. En büyük ihtiyacı güneştir.

Aslanağzı yer seçmez, susuzluğa dayanıklıdır, özel toprak istemez, özel bakım gerektirmez. Sadece bol güneş ister. Tohumlarını saklayarak her ilkbaharda ekerek kolayca yetiştirebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar