Begonvil Sarmaşığı (Bougainvillea Glabra) Sarılıcı Tırmanıcı bitkiler - Sarmaşık türleri




Begonvil Sarmaşığı - Gelin Duvağı - Bodrum Çiçeği

Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya'da keşfeden ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan Fransız amiral Louis Antoine de Bougainville'den almıştır. Türkiye'de begonvil çiçeği, begonvil sarmaşığı, gelin duvağı, bodrum çiçeği, rodos çiçeği gibi farklı isimlerle bilinmektedir.

Hızlı büyüyüp bol çiçek açtığı için çok sevilen ve tercih edilen bir tırmanıcı sarmaşık türüdür. Tropikal özelliği dolayısıyla akdeniz ikliminin geçerli olduğu bölgelerde çok daha iyi büyürler.





Begonvil, mor, beyaz, pembe ve kırmızı renkte çiçekleri olan, çalı tırmanıcı ve cüce gibi türleri olan esasen tırmanıcı özellikte ve ağaçsı bir bitkidir. Güneşi sever. Hastalık ve böcek barındırmaması önemli bir özelliğidir.




Begonvilleri çok rüzgar alan ortamlardan pek hoşlanmaz. Bu nedenle begonvil bitkisinin dikileceği yer doğru seçilmelidir. Ilıman iklim bitkisi olduğundan kışı soğuk geçiren yörelerde iç mekanda yetiştirilebilir fakat havasız kaldığı takdirde çiçeklerini döker. Çok sulanırsa çiçeklerini yine döker. Bu nedenle ortam ve sulama özelliklerine dikkat edilmesi, begonvilin yaşan süresi ve kalitesini arttırmak için çok önemlidir.



























Yorum Gönder

0 Yorumlar