ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ ( Ranunculus asiaticus )







Ranunculus asiaticus
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ


Yumru köklü, köksaplı, stolonlu veya gövde tabanı soğanlı, bir yıllık ve çok yıllık otsu bitkilerdir. Yapraklar bulunduğu yere göre tabanda, gövdede ya da her ikisi birlikte görülebilir. Yapraklar basit, parçalı, tüysü (bileşik) veya lopludur. Yaprak ayası böbreksi-şerit biçiminde, kenarı dişli, tam, veya oymalıdır. Çiçek kurulu uçta veya yaprak koltuğunda yer alır.






GENEL ÖZELLİKLERİ

Katmerli ya da yalınkat çiçeklere sahiptirler. Çiçekleri çok hoş görünüme sahiptir. Doğal olarak yaşayan türlerinin çiçekleri yalınkattır. Genelde Mayıs - Haziran aylarında çiçeklenirler.

Üretimleri tohum, ayırma ve kalem aşısı ile yapılır. Tohumla üretim yalınkat çeşitlerin çoğaltılmasıyla üretilir. Ancak tohumdan üretim tekniği uzun süren bir yöntemdir. Tohumla üretimde üretilen bitkilerin çiçek açmaları yaklaşık olarak 5 yılı bulmaktadır. Aşı ile üretim hibrit çeşitlerin çoğaltılmasında uygulanır. Aşılama ağustos-ekim veya aralık-mart ayları arasında yapılır. Aşı yöntemi olarak kakma aşı uygulanır. Kök parçasının aşı yapılacak yeri bir bez ile temizlenerek keskin bir bıçakla kesilerek kalem oturtulur. Aşılar rafya ile bağlanarak hemen gölgelendirilmiş bir serada 1 kısım peat ve 1 kısım kum karışımından hazırlanmış harç içerisine derince gömülür. Gömülen bu yastıkların üzerleri cam ile kapatılır. Bu şekilde kallus oluşuncaya kadar beklenir.




Güneşli yerleri seven bir bitkidir. Besin maddesi yönünden zengin, geçirgen, derin ve kireçli topraklarda iyi gelişirler. 2-3 yılda bir Şubat ayında çiftlik gübresi ile gübrelenmesi bitkinin gelişimi için çok iyi olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar