GÜNEŞ ŞAPKASI - RUDBEKYA ÇİÇEĞİ ( Rudbeckia hirta )







Rudbeckia hirta
Rudbekya Çiçeği


Ağustos Eylül ayları arasında açan çiçekleri pembe, koyu kırmızı renklerdedir. Çiçeğin ortasında koni şeklinde, dışarıya çıkan kısmı dikkat çekici kırmızı kahverengidir. 100-120 cm. boylanır. Ayırma yöntemiyle çoğalır.






Nadir Üç Renkli Rudbekya Çiçeği Tohumunu çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yöntemini de kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın. Her gün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz





RUDBEKYA ÇİÇEĞİ {Diğer adı: Güneş şapkası)
Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Amerika olup 30 kadar doğal türü ABD'nin otlaklarında görülmektedir. Bitkiye adı, ünlü İsveçli bitki bilimci Olaf Rudbeck'in adından esinlenilerek verilmiştir. Günümüzde birçok kültür türü de elde edilmiş olan ve kısaca Rudbekya diye adlandırılan doğal R.hirta türü, bahçelerde süs bitkisi olarak sıkça yetiştirilenidir. Bu tür, 30-60 cm. kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı bir otsu bitkidir. Ama, yalnızca birinci yılında çiçek açtığından çoğu kez bir yıllık bitki işlemi uygulanır. Dikine gelişen sürgünleri; koyu yeşil renkli, kaba dokulu, kenarları dişli ve ucu sivri uzunca yaprakları vardır. Yaz ortasından sonbaharın sonuna kadar uzun süre çiçekli kalan ve papatyaya benzeyen çiçekler açan bitkinin bu bileşik çiçeklerinin ortasındaki tüpsü çiçekleri kahverengi kubbe gibi çıkıntılı, bunun çevresindeki dilsi çiçekleri biraz aşağı sarkıkça ve sarı, bronz ya da turuncu renklerde olur. Bu renklerin ikisini bir arada taşıyan çiçekleri de görülmektedir. Bahçelerde çiçek tarhları ile bordürler için özellikle yeğlenen rudbekyalar ayrıca, kesme çiçek olarak da pek makbul sayılmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar