Yer minesi (Verbena tenera)
Mayıs-Ekim ayları arasında açan çiçekleri beyaz, kırmızı, mor, eflatun, pembe renklerdedir.Ortalama 20-25 cm.boylanır.Tek yıllık bitkidir.Humusça zengin, gübreli kumlu bahçe toprağını sever. Yer minesi çiçek parterleri, kaya bahçeleri ve refüjlerde yer örtücü olarak kullanılır.
Mine çiçeğigiller familyasının örnek bitkilerindendir. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Verbena cinsi bitkilerin çok sayıdaki doğal ve kültür türü, dünyanın birçok yeri ile ülkemizde yetişmektedir.
Bitkinin bilimsel adındaki Verbena sözcüğü Latince'de 'sağlıklı olmak' anlamına gelir. Bu da, bitkinin doğal türlerinden birinin çok önemli tıbbi etkileri bulunduğunu ve bu nedenle şifalı ot olarak kullanıldığını düşündürmektedir.
Ancak, kitabımıza örnek diye aldığımız ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirdiğimiz V.x hybrida bir kültür türüdür. Burada kısaca Mine çiçeği diye adlandırdığımız tür 2530 cm. kadar boylanabilen bir yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Güzel görünüşlü, yeşil renkli, kenarları dişli ve dört köşeye yakın biçimli bol yaprağı vardır.
Bu yaprakların arasından uzayan saplarının ucunda parlak mavi, kızıl, şarabi, pembe ya da leylak rengi; ortaları göz gibi beyaz renkli bir leke taşıyan yıldız biçimli küçük çiçekleri, 5 cm. genişlikte salkımlar oluşturarak yaz başından sonbaharın ortalarına kadar açar. Mine çiçeği bitkisi bu haliyle çok şık bir toprak örtüsü olur. Bordürlerde ve yaya yolu kenarlarında, ayrıca pencere önü, balkon, veranda ve teraslara konulan saksılarda çok güzel durur.
İstekleri ve Üretimi
Mimoza bitkisi bol güneşli ortamlarda ve süzek (suyu iyi akıntılı) olmak koşuluyla her tipteki toprakta iyi gelişir. Tohumuyla üretilen bitkinin tohumları, ilkbahardaki son donlardan 1012 hafta kadar önce kapalı mekânlarda, 7,5 cm. derinlikteki tüplerde turba (yer kömürü) karıştırılmış toprağa ekilir. Burada gelişen fideleri havalar ve toprak ısındığında tüpteki toprağıyla birlikte bahçede hazırlanan ocaklara (çukurlara) 30'ar cm. aralıklarla şaşırtılarak dikilir.
Bu şaşırtma sonucu birkaç günlük şok geçirme dönemi yaşayan bitki, daha sonra kendini toparlar ve yeni yerinde gelişmeye başlar. Yazarın notu: Ülkemizde de olduğu gibi, bazı yerlerde aslında gerçek Akasya ve Gülibrişim (Albizia julibrissin) cinsi bitkilere yanlışlıkla Mimoza denilmektedir.
0 Yorumlar