İPEK ÇİÇEĞİ - KEDİ TIRNAĞI ( Portulaca grandiflora )






Portulaca grandiflora
İPEK ÇİÇEĞİ - KEDİ TIRNAĞI


Genel Özellikleri
Doğal olarak subtropik ve tropik bölgelerde bulunur. 60 kadar türü vardır. Etli yapıdaki yaprakları almaşıklı dizilmiştir. Çiçekler daha çok sürgün ucunda yer alır. Haziran ortasından eylül sonuna kadar çiçekli halde kalır. Yalınkat ve katmerli çeşitleri mevcuttur. Bu cinsin semizotu diye bilinen ve sebze olarak yetiştirilen bir türü vardır.






Üretimi: Tohumlar şubat sonu veya mart başında doğrudan bitkinin bahçede bulundurulmak istendiği yere veya yastıklara seyrek olarak ekilir. Ticari firmalar ise tohumları viollere
atmaktadır. Çimlenmeden sonra fideciklerin ilk gelişme devresinde, toprağın fazla rutubetli tutulmaması gerekir. Ekimden 4 – 5 hafta sonra, nisan ortasına doğru genç fidecikler şaşırtma yerlerine alınır.



Ekolojik İstekleri
İpek çiçekleri subtropik iklime sahip, yazları sıcak ve kurak geçen yerlerde güzel gelişir. Toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak kumlu, çok hafif gübrelenmiş topraklarda yetiştirilir. Fazla rutubeti sevmez.


Peyzajda Kullanımı
Park ve bahçelerde, fazla bakım gerektirmeyen yerlerde kullanılır. Özellikle yeni tesis edilmiş ve toprağı iyi işlenmemiş yerlerde çok kullanılır. Balkon ve teraslarda da yetiştirmek mümkündür.




Önemli Türleri

Portulaca grandiflora
Dallanarak yayılan yer örtücü bitkilerdir. Vatanı Güney Amerika’dır. Tek yıllık bir bitkidir. Yaz ve sonbahar arası çiçeklenir. Çiçekleri yalınkat veya katmerlidir. Çiçek rengi kırmızı, pembe, sarı ve beyaz olabilir. 10 – 15 cm boylanır. Toprak üzerine yayılır. Yapraklar yuvarlak ve etlidir. Tohumla üretilir.Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar 8 – 12 hafta geçmektedir. Mart ayında sıcak serada ya da mayıs ayında dışarı ekimi
yapılır. Şaşırtmaya pek uygun bir bitki değildir.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Pythium ve yaprak bitleri önemli hastalık ve zararlılarıdır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar