ALEV ÇİÇEĞİ ( Phlox paniculata )







Phlox paniculata
ALEV ÇİÇEĞİ (Diğer adı: Floks)


Alev çiçeğigiller familyasının örnek bitkilerindendir. Anayurdu Kuzey Amerika olan bir ya da çok yıllık otsu bitki alev çiçeklerinin birçok doğal ya da kültür türü vardır. Bunlardan en çok tanınanı, kısaca Alev çiçeği diye adlandıracağımız P. paniculata, 5090 cm. kadar boylanabilen, sürgünleri dikine gelişen, çok dallı ve çok yıllık bir bitki türüdür.






İnce uzun, şeridimsi biçimli yeşil yaprakları; sarı ve altın sarısı dışında hemen her renkte düz ya da iki rengin bileşimi olarak yaz mevsiminde açan gösterişli çiçekleri vardır. Öyle ki, bu çiçekler bir sapın ucunda, şemsiye şeklinde buket oluşturur gibi açarlar. Alev çiçekleri, bahçelerde çeşitli çiçek düzenlemelerinin yapıldığı tarhlarda, bordürlerde ve kayalık bahçelerde olduğu gibi evlerde pencere önüne konulan plastik kutu şeklindeki saksılarda çok güzel dururlar. Ayrıca küçük el buketi yapmaya da pek uygundurlar.




İstekleri ve Üretimi

Alev çiçekleri bol güneşli ama hava akımlarının çok olduğu rüzgarlı ortamları; organik madde yönünden zengin ve ayrıca gübrelenip kompozit gübre de verilmiş bitek toprakları sever. Milli ve kireçli toprakları yeğler. Yazın çiçek açtığı dönem boyunca bol bol sulanmaları ve suyunun ihmal edilmemesi gerekir. Alev çiçekleri, kökten ayırma (bölme) yoluyla ya da yeşil gövde çelikleriyle çoğaltılır. 

Bitkinin kökten bölünmesi ve bahçedeki yeni yerlerine dikilmesi, ilkbahar ya da sonbahar mevsimlerinde yapılır. Dikim 40-50'şer cm. aralıklarla gerçekleştirilir. 

Bitkinin 4 yılda bir kesenkes bölünmesi ve hasırlaşan orta bölümünün elden çıkarılması da gerekmektedir. Alev çiçekleri, bakımı kolay olan ve fazla özen istemeyen bitkilerdendir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar